maandag 31 maart 2014

Levitatiepropaganda

Het wordt weer eens tijd wat propaganda te maken voor een van de filmpjes die mijn neef Maarten Bevers bij enkele van mijn gedichten maakte. Levitatie bijvoorbeeld:
http://www.youtube.com/watch?v=AJ4E884INqM
 

Zijperspectief

Je kunt een blinde zijmuur natuurlijk gewoon een blinde zijmuur laten, maar je kunt er ook wat perspectief op aanbrengen….

zondag 30 maart 2014

BWO? Bah!

Dat Nederland behoorlijk idioot aan het worden is vond ik al toen ik vernam dat er een Bond van Pedofielen mag bestaan, maar nu valt mijn mond wéér open van verbazing bij het lezen van volgend bericht: ‘De Bond van Wetsovertreders (BWO) stapt naar de rechter als het Openbaar Ministerie de vrouw van de juwelier in Deurne niet vervolgt na het schietincident waardoor twee doden vielen. De BWO vindt dat ze belanghebbende is en stapt om die reden naar het gerechtshof in Den Bosch als het OM bij zijn besluit blijft. [de rest doet wat mij betreft niet ter zake hier]’ Een Bond van Wétsovertreders. Veel gekker moet het toch niet worden. Wat ressorteert daar zoal onder? Het Gilde van Verkrachters? Het Wurgerssyndicaat? De Vereniging van Tasjesrovers? Tjongejongejonge. Ik verzín dit niet, hè….Zou Volkert van der G. zich reeds als lid aan hebben gemeld?

Hoppekee

En hoppekee, we zijn vertrokken: het is nog steeds maar maart maar de temperaturen zijn zomers! De Kruidtuin oogt met de dag kleurrijker, en Geertjes hoedje ziet er voor een bezige bij uit als een enorme bloemstempel….

zaterdag 29 maart 2014

Prima pastrami

Graag bestel ik bij de afdeling charcuterie pastrami. Welk een prachtig vlees is dat toch. Het oogt niet alleen fraai, het ruikt ook nog eens geweldig lekker. Een schalulleke en wat sfogliette erbij. Een mens heeft niet veel nodig om gelukkig te zijn....

vrijdag 28 maart 2014

Aan de lijn....

Schoot in de lach toen ik met een espresso in de hand even naar buiten stond te kijken. Zowat bij elk paaltje vertikte dit hondje (dat veel weg heeft van een koetje) nog een stap verder te zetten. Het leek me voor geen beide betrokkenen een echt fijne wandeling. Wie houdt nu eigenlijk wie aan het lijntje?

donderdag 27 maart 2014

Steigertoren

Langzaamaan verdwijnt de Boerentoren in de steigers. In verband met corrosie dient er groot onderhoud gepleegd te worden aan dit Antwerpse art deco-monument, dat tot in de vijftiger jaren de hoogste wolkenkrabber van Europa was.

woensdag 26 maart 2014

Ordnung muß sein

Poezen zijn huisgenoten met een ingebouwde klok. Om half zes moest ik van Zoeteke zaliger ophouden. Dan was het tijd om even te knuffelen. Ze gaf me dan immer kopjes in mijn oksel. Okseltijd noemden we dat. En Stefke moet er dan weer niets van hebben als ik het des avonds te laat maak. Om half twaalf is het tijd om naar bed te gaan….

Gemiste kans

Hè, toen we in Ligurië waren – in Ventimiglia meer bepaald – had ik er nog geen weet van dat het naburige Seborga niet alleen een Italiaanse gemeente is, maar er zich ook op beroept een onafhankelijk prinsdom te zijn. Dol op het overschrijden van grensjes en grenzen als ik ben zou ik er zeker een kijkje zijn gaan nemen. Seborga stelt dat geen enkele opponent er tot nu toe in geslaagd is aan de hand van een juridisch document te bewijzen dat het géén constitutionele monarchie is. Grappig….

dinsdag 25 maart 2014

Schoonheid went

Schoonheid went. Het is soms door overijverige toeristen die met de camera in de hand de trein uitkomen dat ik weer eens beter kijk. En ja: Antwerpen-Centraal is prachtig, en wat is ook de hal toch beeldschoon!

maandag 24 maart 2014

Zwarte zwanen

Wat een prachtige vogel is toch de cygnus, de zwaan. In het Stadspark hier aan de overkant zijn er altijd wel te vinden. Witte. Soms, heel soms, zwarte. Ook fraai! En bijzonder, want de zwarte zwaan is in onze gewesten een uiterst zeldzame broedvogel.

zondag 23 maart 2014

Redukt

Van de reeks Redukt, opgenomen in mijn bundel Eigen Terrein – Gedichten 1998-2013, bestaat ook nog steeds de gelijknamige blog (waarop ook de werken van Bert Timmermans te zien zijn waarbij de gedichten werden geschreven):
www.timmervers.blogspot.com

zaterdag 22 maart 2014

Capital O

Hoorde op de radio My Resistance Is Low voorbijkomen. Dat vond ik altijd een aangenaam nummer, met een smakelijk lopende tekst. I’m going overboard, with a capital O, neurie ik al een tijdje. Het was een hit van Robin Sarstedt. Dat is de broer van Peter Sarstedt, die een wereldhit had met Where Do You Go To My Lovely? Hij bleek een one hit wonder. Robin was een two hit wonder, want híj scoorde ook nog met Let’s Fall In Love. Ook een tof nummer trouwens.
http://www.youtube.com/watch?v=XWJBBQXEM88

vrijdag 21 maart 2014

Internationaal woord

Ontdekte dat het Italiaanse woord voor polder ook polder is. Nou is het een typisch Nederlands verschijnsel (de helft van de polderoppervlakte in Europa ligt in Nederland), maar dat het woord zó internationaal was wist ik net. Heb er verschillende talen op nagekeken. Sommige kennen er een woord voor dat je onmiddellijk als verwant herkent. In het Ests is het bijvoorbeeld poldri, in het Litouws polderio en in het Noors polderen maar in het Duits, Engels, Fins, Frans, Iers, IJslands, Kroatisch, Pools, Portugees, Spaans, Tsjechisch, Turks en Zweeds is het óók polder. De enige nabije taal waarin ik een afwijkend woord vond is het Deens, waar ze spreken van kog. Tot zover dit Gemengd Bericht.

donderdag 20 maart 2014

Tristesse

Voor een scène als deze (ooit door mij vastgelegd op de Grote Markt van Bergen op Zoom, en een beetje bijgewerkt) is een woord als tristesse uitgevonden….

Uit de kast (XX): Habakuk II De Balker

Terwijl ik mij met gesloten ogen voor de poëziekast bevond plukte mijn linkerhand volkomen willekeurig uier van t oosten van Habakuk II De Balker tevoorschijn. Uit deze bundel het, (eveneens lukraak open gebladerde) gedicht op bladzijde 42, Naar Cleve:

Dichtgelikt land.
lucht van vrachtvaart.

dieselolie bereist smakkend
de vette stations:

mompelend als t mislukte
Fesselte, Kranenburg, Nütterden,

tekens in t geslibde
van uitgeroeide rivieren.

zwart huis zonder vis,
dodezeerol uit t schrikland.

woensdag 19 maart 2014

Merkwaardig

Het nieuwe Justitiepaleis ten zuiden van de stad blijft een merkwaardige creatie, met die punten die op omgekeerde frietzakken of Spoetniks lijken. De snelheid waarmee de Antwerpenaars, notoire mopperaars toch, het bouwsel in de armen sloten verbaasde me vanaf het begin....

dinsdag 18 maart 2014

Kampvuren langs de evenaar

Dr. Paul Julien (1901-2001) was een ouderwetsch ontdekkingsreiziger. Hij maakte reizen naar donker Afrika, waar hij veel fotografeerde. Kom op het internet zijn boek Kampvuren langs de evenaar tegen. Dat hadden wij vroeger thuis ook. Geen idee waar het gebleven is. Heb dat destijds herhaaldelijk gelezen, waarbij ik me vergaapte aan de merkwaardige foto’s. De onderstaande opname herkende ik ogenblikkelijk. Verbaasde me als jongetje mateloos over die merkwaardige lippen....

maandag 17 maart 2014

Bevers station

Dan eindelijk een keer uitgestapt in het plaatsje waarvan het adjectief mijn achternaam is. Hier sta ik dus voor het Bevers station!

Mmmm

Ook lekker af en toe: geroosterde kwarteltjes met sla en zwarte bonensaus....

zondag 16 maart 2014

Nutteloos edoch leerzaam

Het Instituut voor Volkomen Nutteloze Maar Leerzame Onderzoeken weer eens onder het stof vandaan:
http://www.ivvnmlo.blogspot.be/
 

zaterdag 15 maart 2014

Een ander stelsel

Bezig in Van Agt – Tour de force, de biografie van Dries van Agt/mr. A.A.M. van Agt (van 1977 tot 1982 premier van Nederland). Wat een práchtige zinnen construeerde die parmantige man toch: ‘Om een klaverjasclub aan zijn doel te laten beantwoorden dienen de deelnemers een ander stelsel van gedragsregels in acht te nemen dan voor het welslagen van een interplanetaire expeditie.’ Dat is toch gewéldig?

vrijdag 14 maart 2014

Handig

Een behulpzame aanwijzing voor zij die moeite hebben met het vinden van de ingang….

donderdag 13 maart 2014

Lachen om monsters

Kwam waarlijk belachelijk slechte filmmonsters tegen op het internet:
http://mededelingen.over-blog.com/article-cinema-trivia-belachelijke-monsters-122942531.html

Vernuftig

Diep in de jungles van Zuid-Amerika groeit een trompetbloem van vijfendertig centimeter diep, en daar wordt tevens een vlinder met een slurf van dezelfde lente aangetroffen, het enige levende wezen dat in staat is tot de honing door te dringen en aldus de bevruchting van de plant te verzekeren. Wat zit de natuur toch vernuftig in elkaar!

woensdag 12 maart 2014

Cenosillicafobie

Cenosillicafobie. Nooit van gehoord. Ze bestaat écht: het is de angst voor een leeg bierglas!

Overdreven

Nuttig voor allergische mensen, deze boodschap op de verpakking: Allergie-informatie: bevat walnoot. Gemaakt in een bedrijf waar ook pinda’s en andere noten worden verwerkt. Maar om dat nu te vermelden op een zakje….wálnoten? Overdreven, zou ik zeggen.

dinsdag 11 maart 2014

Vette knoppen

De paardenkastanjes op onze cour staan weer geestdriftig in knop. Nog een maandje en het uitzicht achter is weer volledig groen!

Standvastige fotograaf

Paar oude foto’s gevonden op een rommelmarkt. Van reeds lang verdwenen moeders en dochters. Uit Bordeaux. De opnamen werden gemaakt door de fotograaf Panajou aan de Allées de Tourny 8. Les Clichés sont conservés adverteert hij. Jaja, denk je dan, maar voor hoe lang? Waarschijnlijk is die zaak er helemaal niet meer. Even googelen en verdomd: de fotograaf Panajou is er (sedert 1865) nog stééds in Bordeaux. Zélfs aan de Allées de Tourny, zij het niet meer op nummer 8 maar op nummer 50. Zouden de negatieven van deze foto daar nog steeds op te vragen zijn?

maandag 10 maart 2014

Puik park

Wat een goede stedenbouwkundige ingreep is het geweest om het oude spoorterrein in het noorden van de stad om te toveren tot een park. Zodra het een beetje lekker weer is weet een ieder de weg erheen te vinden….Deze foto maakte ik overigens gisteren. Dat u niet denkt dat de Antwerpenaars op maandag massaal in de zon zitten!

Prinsheerlijk

Ligt ons Stefke er prinsheerlijk bij, of ligt ons Stefke er niét prinsheerlijk bij?

Denkend aan muziekles

In de tweede klas van het gymnasium kregen we muziekles van juffrouw Nollen die tamelijk foutloos de cellosuites van Bach kon spelen, maar ook nieuwe muziek wist te waarderen. Ik herinner me dat ik via haar Weasels Ripped My Flesh van The Mothers Of Invention leerde kennen, waarvan de hoes me nog immer meer aanstaat dan de nummers, voor mij niet meer dan Willem Breukerachtige ketelmuziek. Plots herinner ik me ook dat ze eens aan kwam zetten met het album The United States of America van de gelijknamige band. Zou die (het is bij die ene elpee gebleven) op YouTube staan? Jawel hoor….Behoorlijk vooruitstrevend voor 1968. Mijn jonge oren hadden er meer moeite mee dan nu (al vind ik de drummer niet sterk):
http://www.youtube.com/watch?v=sb8Q4EHozjU&list=PLFB3126D86DEFEDC2

zondag 9 maart 2014

Ook al

En asperges zijn er ook al!

Gewoon op tijd

Hoewel het op deze negende maart in onze gewesten warmer is dan in Griekenland of Turkije doet deze Camellia japonica chandleri in de Kruidtuin niets bijzonders: ze bloeit altijd al vanaf eind februari….

zaterdag 8 maart 2014

De achtste dag

O, o, wat een wónderschone film. Die is me in 1996 helemaal ontgaan, maar wat máákte Jaco Van Dormael met Le Huitième Jour een meesterwerk. In één klap mijn Top 10 van favoriete films aller tijden binnen! Lang geleden dat ik zo ontroerd werd, en zo gelachen heb….Fabelhaft! Ik hield er ook een nieuwe oorwurm aan over: L’Amour est un bouquette de violettes van Luis Mariano:
http://www.youtube.com/watch?v=VoZeUTkzu4c

vrijdag 7 maart 2014

Moppervrouw

Charmant, zeer charmant dit clipje met het gedicht Moppervrouw van de talentvolle Esther Porcelijn, van muziek voorzien door de onvolprezen Tom America:
http://www.youtube.com/watch?v=hrutASp3fRQ

donderdag 6 maart 2014

Fijne geschenken

Altijd tof, vrienden die weten waarmee ze je echt een plezier doen. Deze verstokte Feijenoordsupporter kreeg vanmiddag een 33 1/3-toeren single met daarop fragmenten uit het radioverslag (door Wim Hoogendoorn en Theo Koomen, Herman Kuiphof verzorgde het commentaar bij de televisie-uitzending) van de Europa Cup I-finale Feijenoord-Celtic, tot nader order de meest glorieuze wedstrijd van de club. Mét een fles Silberling Alten Weizenkorn! Als dat geen fijne geschenken zijn….

Rampzalig

Van 1865 tot 1870, dat is hier niet zo bekend, woedde in Zuid-Amerika de Oorlog van de Drievoudige Alliantie: Paraguay contra Argentinië, Brazilië en Uruguay. Die kostte 95 procent van de bevolking van Paraguay het leven! Wellicht de meest rampzalige (alleszins in Amerika) oorlog ooit: toen de oorlog voorbij was resteerden er in Paraguay nog….28.000 mannen. Dat is evenveel als het inwonertal van een stadje als Winterswijk….

woensdag 5 maart 2014

Groenzone

Uit de notulen van de vergadering van de commissie Ruimtelijke Ordening: “O ja, mannen: we moeten niet vergeten ook nog een groenzone in het nieuwe bestemmingsplan op te nemen….”

IJzerhard

Mijn gedicht IJzerhard is voortaan te vinden op Fleurs du mal:
http://fleursdumal.nl/mag/bert-bevers-ijzerhard-2

dinsdag 4 maart 2014

Het lijkt wel lente!

Achtentachtig!

Hier is men wel érg geestdriftig over het huisnummer. Dat staat, rechts, al keurig aangegeven maar neen: gróter moest het!

maandag 3 maart 2014

Uit de tijd

Mijn vierluik Uit de tijd verscheen op Brabant Cultureel:
http://www.cubra.nl/specialebijdragen/BrabantCultureel/BC_BL_201401/Bert-Bevers.htm

zondag 2 maart 2014

Oorlogstoneel

Spannend daar op de Krim. Ik vermoed dat het er niet tot een open oorlog zal komen, en hoop dat het met een geopolitieke sisser af gaat lopen. Overigens kunnen we ontwikkelingen als deze in dit tijdsgewricht vrij rechtstreeks volgen, maar vroeger moesten die tamelijk na dato ten tonele worden gevoerd….

Discrepantie

Dat de Vastenavend in mijn geboortestad een feest van bijzondere schoonheid is weet ik al sedert mijn jongensjaren. Ik kon er als Beobachter van genieten, maar het heeft nimmer echt deel uitgemaakt van mijn systeem. Heb het dan ook nooit gemist sedert ik me in het carnavalvreemde Antwerpen vestigde. De enormiteit ervan trof me na al die jaren des te meer omdat we in Bergen op Zoom waren voor de uitvaart van een oude vriend, juist toen d’n ’Oòg’eid werd ingehaald. Welk een discrepantie, een uitvaart tijdens de intocht….

zaterdag 1 maart 2014

Middeleeuws grapje

Bladerend in het boek Middeleeuws panorama kom ik deze randillustratie op een Frans missaal uit 1323 tegen. De tweede aap van links toont zijn achterste aan de schrijver. Vermoedelijk zo getekend omdat in de tekst er vlak boven het woord culpa (zonde) is afgebroken met cul-. En cul betekent kont....